Nr katalogowy: ESS-204
Opakowanie: 1 L
Linia: Linia w płynie
Typ użycia: zewnętrzny
Cena netto: 0.00 zł
Kategoria:
Aparat ruchu
wspomaga aparat ruchowy oraz tkankę ścięgna i tkankę łączną koni. Ponadto środek ten wspomaga budowę i utrzymanie tkanki chrząstek. Zawiera siarkę organiczną (MSM), siarczany chondroityny oraz naturalną zawartość kwasów hialuronowych.
Skład: metylsulfomylmetany ( MSM), glukoza, siarczan chondroityny, glukozamin, z naturalną zawartością kwasów hialuronowych, wilgotność 83,0%
Składniki analityczne i ich zawartość: proteiny surowe 0,20 %, popiół surowy 3,10%, sód 0,04%
Suplementy na litr: witamina C jako kwas askorbinowy 3.000 mg
Wskazówki dot. karmienia: 20-30 ml na zwierzę / dziennie, ten preparat na stawy nie zawiera środków dopingujących, przy dawce 20ml dziennie zapas na 50 dni
Zawartość: 1 litr
Zalecane dla: koni w każdym wieku. Zapobiegawczo oraz w terapii wspomagającej przy schorzeniach ścięgien, więzadeł oraz stawów.
Preparat wspomaga regenerację utrzymuje w dobrym stanie ścięgna, wiązadeła oraz stawy koni. Struktury te należą do tkanki łącznej. Powstają one w fazie rozwoju embrionalnego z mezenchymy. Ze względu na wspólne pochodzenie i dalsze specjalności struktury tkanki zdane są na te same substancje odżywcze. Chrząstka stawu konia sama nie posiada naczyń krwionośnych. Jest ona odżywiana przez płyn w stawach ( synovia), który tworzony jest przez cembrowinę wewnętrzną ( synovialis). Synovia potrzebna do odżywiania chrząstki dociera przez zmiany nacisku przy obciążeniu i odciążeniu do komórek chrząstki ( chondrocyty). Komórki produkują podstawową substancję chrząstki ( matrix). Składa się ona z uformowanego kolagenowego rusztowania włóknistego ( typ II) , w którym składowane są ogromne agregaty molekularne ( wysokomolekularne glikany proteinowe). Agregaty te składają się centralnie z kwasu hialuronowego, z którym związany jest z jednej strony przez proteoglikany glikan glukozaminowy, w szczególności siarczan chondroityny. Glikany glukozaminowe posiadają wysoką polarność. Te różne nagromadzenia wiążą wodę w chrząstce i określają jej jakość. Wysoka możliwość wiązania wody zapewnia wysoką możliwość obciążania. Aby zapobiec starzeniu się chrząstki ( począwszy już od urodzenia) oraz aby odpowiednio dopasować obciążenie i usuwać uszkodzenia chrząstki , należy odżywiać systematycznie komórki chrząstek w wystarczającej formie we wszystkie składniki chrząstki. Ze względu na niską liczbę komórek chrząstki oraz jej małą skłonność do podziału, jej przemiana materii jest już ustawiona bez dalszego „ stresu” na maksimum. Braki w pożywieniu prowadzą do nieunikniętego zużycia aż do artrozy.
W chrząstce włóknistej np. w dysku można zaobserwować takie same procesy przemiany materii. W ścięgnach oraz więzadłach sytuacja jest podobna. W włóknach ścięgna komórki w formie gwiazd ( fibrycyty) tworzą matrix. Matrix jest zdominowane przez wiązkę włókien kolagenowych ( typ I do 88% ). Ponadto można tu znaleźć elastyczne włókna oraz amorfy, glikany proteinowe wiążące wodę oraz glikany glukozaminowe . Wiązanie wody jest warunkiem stabilności oraz elastyczności. Takie wiązki włókien łączą się w większe wiązki i stanowią w swojej łącznej ilości ścięgno lub więzadło. Komórki ścięgna odżywiane są przez peritendineum internum oraz externum. Obciążenie ścięgna, a więc jego jakość gwarantowana jest tylko przez równomierne odżywianie komórek ścięgna w podstawowy materiał matrixu.